“Hillbillyens klagesang" av J.D. Vance


Til tross for et opprinnelig lite opplag ble J.D. Vances familiememoar "Hillbillyens klagesang" etter hvert til en de viktigste og bestselgende bøkene utgitt i 2016-17 – spesielt i USA. Dette kan i stor grad forklares med henblikk på en åpenbar politisk hendelse som fant sted på samme tid som bokens utgivelse, en hendelse som hverken Vance eller jeg ønsker å bruke tid på i hverken bok eller omtale.


Selv tror jeg nettopp dette har vært nøkkelen til bokens suksess. For "Hillbillyens klagesang" er ikke først og fremst en politisk bok med et overhengende politisk tema. Den er en menneskelig historie – en tragisk, frustrerende og potensielt provoserende historie – men like fullt en historie med et språk og et budskap som (jeg kvier meg for å si "begge sider av det politiske spekteret") og sier derfor alle lesere, burde kunne sympatisere med. Dette betyr ikke at politikk ikke spiller en viktig rolle i beretningen, men det er hele tiden menneskene, og Vances livlige skildring av deres så ofte ulykkelige skjebner, som bidrar med bokens mest opplysende, minneverdige, og underholdene partier.


Vi blir nemlig raskt kjent med en lang rekke ekstraordinære (eller hva vet jeg?) hillbillyer, først og fremst Vances egen bestemor "Mamaw", for hvem adjektiv som "fargerik", "original", "autentisk" og "eksentrisk", selv ikke i kombinasjon med hverandre gir et tilstrekkelig bilde av en personlighet jeg tror bare en gammel, stolt, fattig, alkoholisert, kristen, skotsk-amerikansk arbeiderklassefamilie i Appalachene noen gang vil kunne produsere. Anekdoter om henne – gjerne sammen med "Papaw" eller andre medlemmer av Vances viltløpende familie – utgjør bokens uten tvil mest sjokkerende og sjarmerende partier, og gir både farge og kontekst til Vances kloke og ydmyke refleksjoner rundt sin egen oppvekst og kultur.


Disse refleksjonene resulterer gang på gang i en oppskakende skildring av en dyp og inngrodd håpløshet som er i ferd med å spre seg til store deler av De Forente Staters innland; En håpløshet det ikke finnes noen enkle eller åpenbare løsninger på, men mange åpenbare måter å forverre. Alkohol, narkotika, ansvarsfraskrivelse, bitterhet og en stanhaftig æreskultur som kun finner paralleller i de mest hardbarkede afghanske stammesamfunn, er bare noen av armene som stadig dytter på eikene i denne onde sirkelen. Men på tross av dette er J.D. Vance, hans familie, og alle innbyggerne Middletown, Ohio – ja, hver eneste hillbilly i Appalachene, fortsatt en av de mest fargerike lappene i det veldige lappeteppet som er USA. Noe som betyr at for at man virkelig skal kunne forstå dagens Amerika så må vi også bli kjent med hillbillyene, og for å bli kjent med hillbillyene kan jeg ikke se for meg noen bedre guide enn J.D. Vance og hans bok.


Hatfield-klanen, 1897.

Støtt Pendelen:

VIPPS # 507 114

Alt innhold er opphavsrettlig beskyttet

© 2018-2021 Pendelen.no