“The Circle" av Dave Eggers.


Dave Eggers' dystopiske roman "The Circle" høstet etter sin utgivelse i 2013 gode anmeldelser, og ble noen år senere filmatisert  med blant annet Tom Hanks og Emma Watson i hovedrollene. Men for meg var ikke dette det helt store.


Handlingen er (som en god Ayn Rand roman) satt omtrent fem minutter inn i fremtiden, i San Fransisco/Silicon Valley, hvor verdens største tech-firma ("The Circle") er i ferd med å endre alt og alle for alltid. The Circle er nemlig konsekvensen av sammenslåingen av Google, Facebook, Twitter, Amazon, og alle nåtidens IT-giganter en sammenslåing som ingen virker å se de potensielle problemene ved før dommedagsklokken står omtrent ett minutt på midnatt (og mange selv ikke da). De fleste tenker tvert imot at Utopia er rett rundt hjørnet, når det i virkeligheten er Dystopia som venter. Høres kanskje kjent ut for noen...


Men til tross for et lovende og tidsriktig plot, stopper i hvert fall min fascinasjon raskt. Hovedpersonen er for det første, en oppmerksomhetssyk, usikker, uinteressant, konstant kåt, godtroende, "techy", som ved bokens begynnelse nettopp har blitt ansatt hos The Circle. Der blir hun vist rundt av sin gode venn Annie som introduserer henne til sin nye arbeidsplass og kollegaer. I løpet av de påfølgende kapitlene blir vi kjent med et knippe "Circlers" som enten faller inn i kategorien, banal, vulgær og sosialt tilbakestående, eller, prippen, hånlig, arrogant og passiv-aggresiv. Så godt som alle samtalene i boken blir gjort i en høyst irreterende California-SoMe-generation X-sjargong som får leseren til å lengte etter George Orwells Newspeak.


Men historien ramler videre og vi blir (SPOILER) etter hvert oppmerksomme på at det denne boken egentlig handler om er hvordan hovedpersonen, (som forresten heter Mae, men det er ikke så viktig) skal få customer service scoren sin til 100% og ellers bli den mest populære "sirkleren" på The Circle.


Jeg skal ikke gå nærmere inn på handlingsforløpet enn å si at alt (SPOILER) går nøyaktig slik man skulle forvente, og for de spesielt interesserte kommer det også en uendelig rekke sex-scener/fantasier med en passiv, men likevel underlig fremadstormende kvinne og mystiske menn i hovedrollenene (igjen, som en hver god Rand-roman).

Støtt Pendelen:

VIPPS # 507 114

Alt innhold er opphavsrettlig beskyttet

© 2018-2021 Pendelen.no